maanantai 23. marraskuuta 2015

Salkun korkosijoitusten tarkastelua 1.11.2015

Päivitin salkkuni allokaation ja jälleen on aika tarkastella salkun sijoitukset lävitse. Aloitus tulee korkosijoituksista. Korkosijoitusten osuus on tällä hetkellä tyydyttävällä tasolla huomioiden historiallisen alhaisen korkotason ja sitä kautta huonon tuotto-odotuksen. Korkosijoituksilla voi olla vaikeuksia pärjätä inflaatiolle tulevaisuudessa. Euroopassa on otettu negatiiviset korot käyttöön jollakin alueilla mm. Tanska ja Sveitsi. Mikäli negatiiviset korot tulevat myös Euroalueelle voi seuraukset olla varsin mielenkiintoiset. Pankeilla on vakaavaraisuus säännökset ja tallettajat voivat reagoida miinuskorkoihin varsin voimallisesti. Tämä aiheuttaa kiihtyvän ongelmakierteen pankeille. Edelleen Eurot voivat vaihtua kiivaasti muihin valuuttoihin. Onko seurauksena hyperinflaatio?

Lyhyt korko

Olen harventanut salkustani lyhyenkorkojen sijoituksia menestyksekkäästi, salkussani oli vuosi sitten kolme lyhyen koron sijoitusta Seligson& Co Rahamarkkina rahamarkkina AAA, Tapiola Kassakorko ja OP-Dollari. Nyt näistä jäljellä enää Seligson&Co Rahamarkkina AAA. Myin OP Dollarin jälkeenpäin ajateltuna liian aikaisin, dollari on vahvistunut suhteessa Euroon tämän jälkeen huomattavasti.

EKP:n laskettua korkonsa ennätys alas, ei kummoisia tuottoja lyhyenkoron sijoituksista ole odotettavissa. Joitakin Euroja noista on mahdollista saada kotiinpäin huomioiden verot ja hivenen parempi korko kuin säästötilillä tai määräaikaisilla tileillä. Etuna myös rahojen mahdollisuus ottaa käyttöön tarpeen tullen eikä tarvita jatkuvaa määräaikaisten talletusten uusintaa. Olen kohtuullisen tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen. Merkitsin tilillä olevan käteisen karkeasti mukaan lyhyen koron sijoituksiini. Osa niistä on Nordnetin tilillä dollareina.

Pitkät korot

Suurin sijoitus pitkissä koroissa on Ishares JP Morgan USD Emerging Markets eli kehittyvien markkinoiden korkorahasto 6,47% painolla salkustani. Sijoituskohteena kehittyvien markkinoiden korot ovat edelleen mielenkiintoinen. Olen harkinnut jopa hiukan lisääväni omistuksia kehittyvien markkinoiden korkoon. Rahasto on selvästi salkkuni suurin sijoitus ja olen miettinyt kannattaako osuutta enää nostaa. Olen tyytyväinen rahaston tapaan tuoda tasaista kuukausittaista kassavirtaa. Lisäksi olen pohtinut osasijoituksista tehdä yrityskorkoon tai jopa high yield lainoihin kehittyville markkinoille. Rahasto on tuottanut 16,34% vuoden alusta ja 6,3% viimeiset kolme vuotta Euroissa. Tuotto on katsottu Morning Starista. Dollareissa tuotto on jäänyt vaatimattomaksi 0,4% viimeinen vuosi ja 2,2% viimeiset kolme vuotta.  Rahaston painotettu kuponkikorko on 5,97% ja efektiivinen duraatio 7,06 vuotta Black Rockin sivujen mukaan. Maturiteetti on 11,42 vuotta. Kulut ovat korkeahkot 0,6% vuodessa.


Toiseksi suurin korkosijoitukseni on SPDRBarclays Capital High Yield Bond 4,61% painolla salkusta. Rahastosta saan kuukausittain hankinta hinnalleni kohtuullista osinkoa. Rahastolla on ollut miellyttävä ominaisuus yleensä kriisin hetkellä maksaa korkeampaa osinkoa dollarin vahvistuessa. Tilanne tämän rahaston kohdalla on hyvin samanlainen kuin edellä. Sen osuus salkusta on kohtuullinen, enkä haluisia enää nostaa sen osuutta yksittäisenä sijoituksena. Rahasto on tuottanut 9,67% vuoden alusta ja  kolmen vuoden tuotto on 8,7%. Tuotto on katsottu Morning Starista. Rahasto käyttäytyy melkoisen osakemaisesti. Rahaston maturiteetti on 6,14 vuotta, painotettu kuponkikorko 7,14%. Vuotuiset kulut 0,40%, joka High Yield laina ETF:ien matalimmasta päästä.

iShares iBoxx InvestmentGrade Corporate Bond ETF on 3,65% osuudella salkussani. Tuotto-odotus ei ole hurja, koska korkotaso on alhaalla. Olen varsin tyytyväinen rahaston tuottoon (12,94% vuoden alusta ja 10% kolme viimeistä vuotta) johtuen dollarin vahvistumisesta Euroon. Rahastosta tulee sitten kassavirtaa osinkoina. Koron nostit ovat aikanaan edessä Amerikassa laskevat sitten aikanaan rahaston arvoa, mutta dollari voi vahvistua ja nostaa sitä kautta edelleen saamaani osinkoa. Painotettu kuponkikorko on mielestäni kohtuullinen 4,42% verrattuna nykyiseen lyhyen koron tasoon. Rahaston kustannus 0,15% on maltillinen. Rahastosta on kohtuullinen paino pankkisektorilla 28%, mutta lähtökohtaisesti siinä on mukana varsin vahvoja yrityksiä.

Seligsonin korko rahastot Euro Corporate Bond ja Euro-Obligaatio ovat salkkuni tukijalkoja. Euroalueen koroilla on pääsääntöisesti nähdäkseni suunta tulevaisuudessa ylöspäin jollakin aika taululla. Euro Corporate Bond on tuottanut vuoden alusta -0,21% ja kolmessa vuodessa vuosikeskiarvolla 3,1%. Euro-Obligaatio on tuottanut vuoden alusta 2,5% ja 3 jaksolla 6,48% per vuosi. Euro Corporate Bond on kääntynyt laskuun 200 päivän liukuvalla keskiarvolla ja myin osan omistuksistani syksyn aikana. En näe Euron tilannetta kovin vahvana valuuttana ja olen pohtinut kovasti sijoitukseni keventämistä Euro Obligaatiossa. Tuotto-odotus on samaten pitkällä aikajänteellä todella matala.  

Tämän lisäksi salkusta löytyy hyvin pieni erä LähiTapiola kehittyvät korkomarkkinat rahastoa, johon parkkasin rahaa, jotta saisin kerätty myöhemmin sijoitukseen kehittyvien maiden ETF:ään. Tämä on suunniteltu myytäväksi joka tapauksessa, tarkoituksena saada jonkinlaista tuottoa rahoille. Siirrän sijoituksen lähitulevaisuudessa johonkin Nordnetin kuukausisijoituksen kautta.

Yhteenveto


Korkosijoitukseni ovat vähentyneet viime vuodesta ja niitä on helpompi hallita. Korkosijoituksista saatava tuotto on vähäinen, joten olen valmistunut kohottamaan muita sijoituksiani sopivien ostotilaisuuksien tullen. Toisaalta olen onnistunut löytämään kohtuullisesti tuottavia korkosijoituksia. Tässä pitkälle arviointi, kumpi riskisempi osake- vai korkosijoitus, kun molemmat on pitkälle riippuvaisia samasta velasta valtioille tai yhtiöille.

Aiemmat: Salkun korkosijoitusten tarkastelua 11.12.2014 
Salkun korkosijoitusten tarkastelua 21.10.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti