perjantai 13. toukokuuta 2016

Salkun 16-20 suurimmat osakesijoitukset

Sijoitusten läpikäyminen on hiukan venynyt, olen jättänyt tarkastelun pienempiin paloihin ja osakkeita on liuta läpikäymättä. Hyviä sijoituskohteita on tullut kiikariin, joten läpikäyntiä on syytä tehostaa.

Coca Cola on brändi vailla vertaa. Yhtiö on ollut salkussani ja välillä lisäostot ovat pyörineet mielessä. Yhtiön meno on niin mukavan tylsää ja tasaista, tulos ja osingot kasvavat hitaasti mutta varmasti vuodesta toiseen. Arvostus on korkeahko, mutta erotu muista vastaavista yhtiöistä juurikaan. Yhtiö taitaa olla ikiholdissa.

Fiskarssiin olen tehnyt lisäoston juuri ennen tarkastelua johon liittyi analyysi. Muutokset eivät ole mitenkään suuria, toki tuottoluvut muuttuivat radikaalisti uuden yhtiörakenteen myötä. Mielenkiinnolla seuraan Fiskarssin etenemistä. Yhtiö on hyvin vähän mediassa esillä huomioiden sen pitkään kasvanut osinko.

Elecster valmistaa ja markkinoi päätuotteenaan UHT- (Ultra High Temperature) eli iskukuumennetun maidon prosessointi- ja aseptisia pakkauslinjoja ja niihin liittyviä pakkausmateriaaleja maailmanlaajuisesti. Yhtiön tuotteista 80–90 % menee vientiin, noin 60 maahan. Kylmäkoskella sijaitsevan pääkonttorin ja tehtaiden lisäksi yhtiöllä on muovitehdas Reisjärvellä, sekä tytäryhtiöitä Toijalassa, Tallinnassa Virossa, Pietarissa Venäjällä, Tianjinissa, sekä Nairobissa Keniassa. Yhtiö on maksanut osinkoa vuodesta 2000 ja osinko on kasvanut vuodesta 2009. Viiden vuoden osingon kasvu on ollut 12% viimeisen viiden vuoden aikana, kun samaan aikaan tulos on kasvanut 15%. Osingon kasvu näyttää olevan siis vahvalla pohjalla. Yhtiöllä on patentti UHT:hen. Menetelmällä on käyttöä erityisesti lämpimissä maissa ja Afrikka sen vahvoista kasvualueista. Toinen etu on maidon kuljetettavuus joka mahdollistaa valmistuksen edullisemman kustannustason maissa. Yhtiön liiketoiminta malli on hyvä, mutta vahvuus kilpailla suuria toimijoita vastaan epäilyttää, jotta kasvattaisin omistusta vielä suuremmaksi. Pidän todennäköisenä, että yhtiö ostetaan pörssistä jollain aikajänteellä. Hinta on mielestäni tällä hetkellä alhainen.

Wärtsilään passaa hyvin vuoden vanhat kommentit tilanteesta, vaikka arvostus ei ole ihan yhtä korkea kuin edellisenä vuonna: Wärtsilä on salkussani yksi parhaiten menestyneistä sijoituksista. Moni ei ehkä sitä miellä uusituvan energian lisääntymisestä ja ilmaston muutoksesta hyötyväksi. Uusituvat energian lähteet aiheuttavat tarvetta varavoimaloille, joita Wärtsilä toimittaa. Edelleen tämä johtaa siihen, että tavaroita valmistetaan siellä missä se edullisinta ja varsin usein haetaan paikka missä ympäristömääräykset eivät ole niin kovat. Tämä johtaa lisääntyneisiin kuljetuksiin, tehtaat pitää rakentaa ja sitten niiden tuotteet kuljettaa. Halvin tapa on kuljettaa meriteitse. Wärtsilä on tässä vahvoilla erityisesti kaasusovelluksineen. Tuotantolaitokset vaativat taas aina varavoimaloita, joihin Wärtsilä on vahva toimittaja. Wärtsilä ratsastaa mielestäni pitkäaikaisella megatrendillä jolla aion itsekin mukana ratsastella. Wärtsilä pysyy salkussani, mutta minulla ei ole suuria intohimoja lisäämiseen nykyisellä kurssitasolla. Maailman kaupan piristymisestä ei ole vielä merkkejä, joten Wärtsilän ostamiseen hiukan jälkisyklisenä ei ole kiirettä.

Chevronin kohdalla aiemmin ennakoimani öljyn hinnan mahdollinen lasku on totetunut ja tuloksentekokyky tippunut. Korvaavia liikkumismuotoja on tullut markkinoille, laivat käyttävät enenevissä määrin puhtaampaa kaasua, sama yleistynee jollain aikataululla autoilussa. Sähköautoja myydään nykyisellään jonkun verran. Kaasu sataa Chevronin laariin edelleen, mutta öljyn hinnan pikaiseen nousuun on hankala uskoa. Kiinan kysyntä ei palaudu pikaisesti huippu vuosiin, fossiilisten polttoaineiden määrää suitsitaan ympäristömääräyksin. Tavoite ja halu on useassa paikassa vähentää riippuvuutta öljystä ja menetelmiä siihen löytyy. Chevron on lykkäilyt osinkojen korotuksia ja ollut varovainen. Olen pohtinut yhtiöstä luopumista ja tulevaisuus näyttää mitä tulen tekemään. Ihan mukavaa osinkoa yhtiö makselee neljännesvuosittain. Nykyinen P/E-luku on korkea, mutta Shiller P/E on edelleen matala 10. Mutta onko paluuta esimerkkinä yli 100$ öljyn hintoihin? Toisaalta esimerkkinä At&T yhtiöstä saa isompaa osinkoa ja putki osingon kasvattamisessa jatkuu AT&T:llä. Tulee mieleen, että parempiakin sijoituksia voi olla.

Salkusta aiemmin: 
Salkun kuusi suurinta osakesijoitusta 1.11.2015
Salkun 6-10 suurimmat osakesijoitukset
Indeksiydin 1.11.2015, osa 1 
Indeksiydin 1.11.2015, osa 4 ja loppuyhteenveto

Edellinen vuosi;
Salkun kymmenen suurinta osakesijoitusta 11.12.2014

Salkun alle 2% painolla olevat osakesijoitukset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti