maanantai 11. syyskuuta 2017

Investor AB analyysi

Kuva: Investorab.com
Investor Ab on Wallenbergien sijoitussuvun yhtiö, joka on perustettu 1916, joten tässä mennään jo jälkipolvissa. Yritys sijoittaa vahvoihin laatuyhtiöihin, jossa se toimii aktiivisena omistajana. Yhtiöllä on 87 työntekijää Tukholmassa, New Yorkissa ja Palo Altossa.

Business mallissa yhtiö odottaa omaisuudeltaan vahvaa kasvua, jota toimillaan tukee. Yhtiöiden on oltava kustannustehokkaita mikä mahdollistaa vahvan kassavirran. Kolmanneksi yhtiöiden on maksettava tasaisesti kasvavaa osinkoa, josta yhtiö saa rahaa sijoittaa valitusti eteenpäin.

Sijoitusyhtiöitä uusien verrataan rahastoihin ja tässä vaiheessa tulee kysymykseen mikä on yhtiön aiheuttama kustannus sijoituksille. Tämä sijoitusyhtiöissä hankalahko selvittää, mutta esimerkkinä Investorin tapauksessa asiasta saa hiukan käsitystä katsomalla henkilöstömäärää, joka 87. Se hämmästyttävän pieni tämän kokoluokan yritykselle. Vertailuna esimerkkinä Capmanilla, joka mielestäni tällä hetkellä Helsingin pörssin suurin sijoituspalveluyritys on 110 henkilöä. Tämäkään ei ole suuri määrä, mutta se on 26% suurempi Investorin. Ero on suuri ja on hyvin ymmärrettävää, että Investor AB pääsee huomattavasti alhaisempiin yksikkökustannuksiin, koska sen omaisuus on suurempi ja yritys kokoluokka erilainen kuin Capmanin.

Yhtiön ydinsijoitukset ovat ABB (15% omistuksista Q2), Atlas Copco(20%), SEB(14%), AstraZeneca(9%), Wärtsilä, Sobi, SAAB, Nasdag, Electrolux, Ericsson ja Husqwarna Group. Tämän lisäksi sen Patcia Industriesin kautta löytyvät Mölnycke(7%), Laborie, Aleris, Permobil, Braun Ablility, Vectura, The Grand Group, 3 Scandinavia, NS Focus, Madraque, Spigit,, CallFire. Minun helppo ajatella olevani näiden yhtiöiden omistaja tällä hetkellä esimerkkinä ABB:tä on mielestäni parempi omistaa Investorin kautta johtuen Sveitsin osinkoverotuksesta.

Itseäni viehättää yhtiössä sen hyvä menestys ja pitkäjänteinen sijoittaminen. Tässä yhtiössä salkunhoitaja ei poukkoile sinne tänne vaan hyviä yhtiöitä ostetaan kehitetään ja pidetään. Nappan tähän yhden esimerkin. Yhtiön ensimmäinen yhtiökokous on pidetty lokakuun 16 päivä 1916 jolloin pääomistuksia olivat SEB ja Atlas Diesel (Nykyinen Atlas Copco) ja Scania. Samat yhtiöt löytyvät yrityksen salkusta edelleen 100 vuotta myöhemmin. 1924 kerrotaan Astra Zenecaa ostettavan hintaan 1 SEK hinta tuntuu kohtuullisen halvalta verrattuna nykykurssiin ja muutamat osingotkin on ehditty saada. Scaniasta on tehty ostotarjous 2007 Mannin toimesta ja AstraZenecasta 2014 kahteen kertaan Pfizerin toimesta. Investor ei myynyt vaan pitelee lankoja omissa käsissään.

Investor on tällä hetkellä edullisesti arvostettu ja ollut sitä aiemminkin. Arvostuslukuja on välillä hankala suhteuttaa, tosin sijoitusyhtiön tulokset heiluvat kovasti, mutta suoritus on ollut kova, joten niitä on hankala käsittää. Netistä löytyy helpolla ihmettelyä asiasta Tällä hetkellä P/E on noin 3,5 ja P/B 0,85. P/E ei ole kovin kuvaava sijoitusyhtiölle, koska tulo heiluu, mutta siitä saa käsityksen kuinka paljon tulosta osaketta kohti nyt saa. Jos tulos nyt on hyvä, miksei se voi olla samanlainen joskus tulevaisuudessa? Kuvaavampi on sitten P/B-luku, joka tässä tapauksessa alle yksi. Se ei ole kovin epätavallista ilmeisesti ihmiset tekevät sijoituspäätöksenä mieluummin itse kuin antavat muille. Kun P/B.tä suhteuttaa ROE:een, joka on tällä hetkellä 27,07% ja viiden vuoden keskiarvo 14,87% alkaa yhtiö vaikuttaakin minusta halvalta. Lisäksi yhtiö kasvanut kaksinumeroista tahtia millä kasvu mittarilla tahansa. osingot on kasvaneet 11,2% vuodessa. Näitä pyöritellessäni olen sitten alkanut napsutella ostonappia tasaiseen. Olen keskittänyt ostoni halvempaan pienemmän äänioikeuden A-osakkeeseen, yhtiö salkussani ennen kaikkea osinkosijoitus. Yhtiö jatkaa suvun vahvoja perinteitä ja näen, että tässä kelkassa on hyvä olla kyydissä.

1 kommentti:

  1. Investorin CEO Johan Forssel on sitten ostanut eilen 3000 A-osaketta 1,1 miljoonalla kruunulla hintaan 367 SEK. Aiempi omistus on 84000 osaketta.

    Laitetaan nyt tähän muistiksi ylös. Osta, kun sisäpiiri ostaa vai miten se meni.

    VastaaPoista