lauantai 26. toukokuuta 2018

Ajatuksia markkinatilanteesta

Kirjoituksen tarkoituksena kirjata ylös tunnelmia pörssitä oppimikseksi. Kenekään ei pidät ottaa kirjoitusta sijoitussuosituksena tai faktatietona. Nämä ovat kirjoittajan omat ajatukset kirjattuna muistiin.

Markkinoilla on ollut tämän vuoden alusta melkoista liikendintää ja tiettyjä merkkejä laskusta on alkanut ilmetä. Merkkejä laskusta:

1. Volatiliteetteetti kasvaa

Seppo Saarion kirjassa on kerrottu, että ennen huippua indeksin noustessa uusiin huippuihin kurssit nousevat rajusti ja puolestaan tulee suuria tiputuksia. Uusilla kurssihuipuilla ei tavallaan ole rajaa tietyt osakkeet ja indeksit vain nousevat ”aina”. Tämän näkee selvästi kuumimmista osakkeista. Tällaisia on mielestäni FANG-yhtiöt esimerkkinä. Moni varmasti kuullut uudesta ajasta, vanhat lait eivät enää päde. FANG yhtiöiden P/E-luvut esimerkkinä on nousseet hurjiksi. Kasvulla on kuitenkin rajansa. Esimerkkinä ihmiset eivät hanki kahta Facebookia, tosin voivat käyttää työpaikkansa ja yleishyödyllisen yhteisönsä Facebookia. Jossakin on jokatapauksessa raja. Sekä indeksi, että FANG yhtiöt ovat heiluneet viime kauukaudet aika kovasti.

2. Menestyneitä sijoittajia esitellään mediassa ja pörssi listautumiset on huipussaan

Tuore esimerkki on tässä. Esimerkkejä löytyy lisäksi toisena esimerkknä naisten lehdistä.

Ottamatta kantaa kenenkään tietotaitoon kokemukseen tai osaamiseen mediaan on nousut runsaasti taloutta ja sijoittamista kommentoivia ihmisiä. Monikaan ei muutama vuosi sitten ollut kuullut Jukka Oksaharjusta, Sauli Vilenistä ja Verneri Pulkkisesta tai Inderes TV:stä, pörssiaamusta ja pörssipäivästä. Samaan aikaan vanhat ketut Mika Heikkilä, Vesa Puttonen, Aki Pyysing ja vaikka Karo Hämäläinen ovat alkaneet näkyä mediassa enemmän. Nämä kaikki ovat toki sijoitusammattilaisia. Sen lisäksi esille noussut mm. Merja Mähkä, Jasmin Hamid ja Laatu/Arvo Guru/Random Walker Jarkko Aho. Lisäksi säästämistä ja asuntosijoittamisbloggareita nostettu ajoittain esiin ja muita guruja erinäisissä määrin. Tästä voidaan todeta sijoittamisen olevan suosittua.

Pörssilistauksia on riittänyt viimeisin tulokas on GF Money. Vuoden 2018 aikana päälistalle listautuneita yhtiöitä ovat Harvia ja Altia. First North:lle on puolestaan vuoden alkupuoliskolla hakeutunut Admicom.

Vuonna 2017 Helsingin pörssin päälistalle listautuivat Kamux, Robit, Silmäasema, Talenom, Rovio ja Terveystalo. First North -listalle hakeutuivat Next Games, Fondia, Remedy Entertainment, Titanium, Gofore ja Efecte.

Vuonna 2016 Helsingin pörssin päälistalle listautuivat DNA, Lehto Group, Qt Group, Siili Solutions, Taaleri ja Tokmanni Group. First North -listalle listautuivat Ahola Transport, Heeros, Hoivatilat, Privanet ja Vincit.

Tahti on ollut 2016 vuoteen 2017 kiihtyvä ja huomattavasti kovempi kuin edeltävinä vuosina. Sinänsä ei ole huono, jos hyviä bisneksiä riittää. into on selkeästi kova ja kysyntää riittää.


3. Korkojen nousu

Korkojen nousu nostaa yritysten rahan hintaa ja kustannuksia ja vaikeuttaa tuloksen parantamista. Korot ovat nousseet pääsääntöisesti USA:ssa ja Euroopassa EKP:n laina ostojen väheneminen on nostanut joidenkin yritysten lainojen hintaa. Italian korkopaperit on nousseet viime viikkoina kovasti johtuen poliittisesta epävarmuudesta.

Korkojen nousu laskee korkopapereiden hintaa ja aiheuttaa säännellyille institutionaalisille sijoittajille paineen tasoittaa portfoliotaan eli ostaa korkopapereita joilla alkaa samalla olla houkuttelevamman. Tämä tarkoittaa, että useiden eläkeyhtiöiden esimerkkinä rahoja alkaa virrata askel askeleelta osakkeista korkosijoituksiin.

4. Keskuspankkien korkopapereiden osto-ohjelmien kiristäminen

Euroopan keskuspankki seuraa Fediä on vähentänyt korkopapereiden ostoa tarkoituksenaan lopettaa ne syksyllä kokonaan. Tämä johtaa pikkuhiljaa laina kannan uusituessa riskipreemioiden kasvuun. Tämä taas nostaa korkoja ja voi hyljeksityissä tapauksissa johtaa rajuun korkojen nousuun. Yhdysvaltain keskuspankki FED on aloittanut lainapapereiden vähentämisen taseestaan tammikuussa 30 miljardilla ja tavoitteenaan vähentää papereita 420 miljardilla kuluvana vuonna.

5. Inflaatio

Inflaation on ollut vielä hidasta ja vain Yhdysvalloissa on nähty yli 2% inflaatiota. Euroopan inflaaon ollut hidasta. Öljy on kuitenkin lähtenyt kohtuulliseen rajuun nousuun Euroissa, kun euro on heikentynyt suhteessa dollariin samalla, kun öljyn dollarihinta kohonnut. Öljyn hinta näkyy lähes kaikessa taloudessa kulujen nousuna.

6. Palkat

Palkat ovat nousseet maltillisesti viimeiset vuodet, mutta nyt on alkanut esimerkkinä Suomessa esiintyä kovempia palkankorotus vaateita. Tämä omalta osaltaan kiihdyttää inflaatiota ja nostaa yritysten kustannuksia.

Yhteenvetoa edellisestä:

Korot nousevat aiemmasta koetusta eri tavalla, nostavia kiristäviä korkkiruuveja on kaksi, toinen keskuspankin koron nosto ja toinen pienempi kysyntä ja riskipreemion kasvu, kun keskuspankit vähentää elvytystä.

Inflaatio ollut maltillista, mutta merkkejä kiihtyvästä inflaatioista on ilmoilla. Mikäli inflaatio kiihdy, korot nousevat maltillisemmin joka kokonaisuudelle hyvä.

Yritysten toiminta ympäristö voi olla haastava. Korot nousevat, laina rahan saanti markkinoilta vaikeutuu, kulut nousevat inflaation ja palkkojen nousuun kautta. Edellytykset parantaa tulosta heikkenevät. Kun tulokset eivät parane entiseen malliin näkyy se yleensä pörssikursseissa. Peli merkeiksi jää parempi, kate eli hinnan nostot ja lisääntynyt myynti. Nousseet korot taas vievät kuluttajilta rahaa pois korkeampina lainakustannuksina ja inflaatio helposti nostaa peruskulutus tarpeiden hintaa. Uudet lainat eivät enää houkuta entiseen malliin.

Korkokäyrä

Korkokäyrällä tarkoitetaan pitkän koron 10 v. ja lyhyen koron 2v. keskinäistä eroa. Kun ero mennyt negatiiviseksi se on suurella todennäköisyydellä ennustanut taantumaa. Nyt ero on supistunut 50 korkopisteeseen. Tällä tasolla se on voinut vielä pitkään pysytellä plussalla, mutta taantuman mahdollisuus lähestyminen kasvaa.

Vaikutukset pörssiin

Tapahtumat johtavat mielestäni jääjämättä siihen, että pörssistä poistuu institutionaalisten sijoittajien kautta rahaa ja kaliiberi on piensijoitajiin verratuna iso. Samaan aikaan yritysten tulosten kasvu on hankalaa. Todennäköisyys kurssinousuille on vähäistä ja korko sijoituskohteena parantaa kiinnostavuuttaan. Voidaan toki tehdä se loppuhuipennus eli kurssit ampuu taivasiin ja sitten tullaan alas. Toisaalta yritykset tekevät huipputulosta ja tuovat rahaa pörssiin omien osinkojen ja omien osakkeiden ostojen kautta. Suhdanne on kohtuullisen hyvä ja välittömälle laskulle ei näy perusteita.

Pyrin omassa sijoitustoiminnassa välttämään kovasti velkaantuneita yrityksiä, suhdanne herkkiä yrityksiä ja satsaamaan defensiivisiin vakaa varaisiin yrityksiin. Pankki- ja vakuutussektori on tyypillinen koron noususta hyötyvä ala. Pikku hiljaa on hyvä varautua käteisellä ja mahdollisesti siirtää varoja korkoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti