lauantai 16. heinäkuuta 2016

Salkun 26-30 suurimmat osakesijoitukset

Fortumilla on kohtuullinen arvostus ja huomattavan suuri kassa. Olen ostellut yritystä erissä ja nautiskellut muhkeista osingoista. Suurimpana riskinä on kassan käyttö. Toisaalta kotimarkkinoilla sähkön tarjonta on lisääntymässä ja kysynnässä ei ole näköpiirissä kovin vahvaa kasvua. Verkkojen myynti on nostanut siirtohintoja ja kotitalouksien omat tuotannon saatava etu kasvaa ja kasvaa. Sähköautoilu tulee aikanaan nostamaan huomattavasti sähkö kysyntää, mutta millä aika jänteellä se tulee tapahtumaan. Suomen verotus perustuu pitkälle autoverotukseen ja energia verotukseen ja valtio ei ole valmis luopumaan lypsylehmästään. Päinvastoin se valmis sahaamaan lypsävältä lehmältä jalat lisäveroilla samalla kun se kohottaa jakelukustannukset taivaisiin. Lähivuodet näyttävät yhtiön kannalta haastavilta, mutta tulevaisuudessa sähköautoilu ja aurinkoenergia voi olla kasvumoottoreita. Onko Fortum näissä voittaja jää nähtäväksi. Yhtiö tällä hetkellä salkussa Hold asennossa. Vakaata tuottoa, mutta vaikeuksia on näköpiirissä sinänsä vakaalla markkinalla.

Wells Fargo on yksi Buffettiin suurista sijoituksista ja hän on hankkinut yhtiötä pikku hiljaa lisää. Olen itse toiminut samoin, minulle on kyseenalaistettu hankinta erityisesti USA:n pankkien käytäntöjen vuoksi. USA on kuitenkin kapaitalismin kehto ja se haluaa pitää rahoituslaitoksensa ja niiden kautta asemansa maailman markkininoilla. Pääomaverotus on jotain ihan muuta eräällä mittarilla yhdestä maailman sosialistisimmista valtioista eli Suomessa. (Suomi omistaa eräällä mittarilla 70% Suomalaisten omaisuudesta, kun eläkeyhtiöiden omistukset huomioidaan). Well Fargolla on kohtuullinen arvostus ja tuottoluvut ja se hyötyy korkojen nostosta. Kun talous ja inflaatio lähtevät aikanaan nousuun yhtiön tulos paranee kohti huippuaan. yhtiö on jälkisyklisenä pisimpään tulostaan parantava. Matala arvostus yhdessä pitkän tulosparannuksen kanssa antaa hyvät eväät korkoa korolle efektille ja tuleville tuotoille. Seurailen yhtiötä parhaillaan suurella mielenkiinnolla. Mikäli korkoa nostetaan USA:ssa ja yhtiö laskee olen valmistautunut lisäämään omistustani.   

Rapala VMC oli tämän jälkeen edellisen vuoden marraskuussa järjestyksessä seuraava omistus. Päätin luopua yhtiöstä korkean velkaisuuden ja nihkeän osakekohtaisen tuloksen kehityksen vuoksi. En täysin luota yhtiön johtoon, epäilen hankitaanko yhtiön velalla enemmistö omistus VMC:lle jolloin piensijoittajat jäävät nuolemana näppejään. Luovuin yhtiön omistuksesta, vaikka sillä on varsin hyvät brändit.

Telia (Sonera) on tippunut listallani lahjusskandaalien vuoksi seikkailuillaan maailmalla. Pöytää ollaan nykyisellään putsaamassa ja yhtiö meni halvalla Ruotsiin. Nykyisellään pidän omistustani ja nautiskelen kaksi kertaa vuodessa osingoista. htiö on ostettu halvalla ja on edelleen halpa. Katsellaan nyt sitten tilannetta, miten nykyinen uusi johto realisoi yhtiön omaisuuden arvon käyttöön.

Toinen teleyhtiö Elisa on kulkenut päin vastaiseen suuntaan kuin Telia. Yhtiön maksellut vahvaa kasvavaa osinkoa ja toiminut osaamisalueillaan vahvasti. Yhtiön arvostus alkaa olla korkea, mutta en ole nähnyt verotus mielessä järkeväksi luopua omistuksesta. Nautiskelen hyvistä osingoista erityisesti ostohinnalleni.     

Edellinen: Salkun 21-25 suurimmat osakesijoitukset
Muita tarkasteluja: Salkun kuusi suurinta osakesijoitusta 1.11.2015
Indeksiydin 1.11.2015, osa 1
Indeksiydin 1.11.2015, osa 4 ja loppuyhteenveto
Salkun kymmenen suurinta osakesijoitusta 11.12.2014   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti